Eğitim

UZMAN EĞİTİMCİ DİŞİKIRIK’TAN ‘TERCİH’ UYARISI

Uzman Eğitimci  Cuma Dişikırık “YKS Tercihi Çok Önemli Bir Süreç” diyerek bazı uyarılarda bulundu.

UZMAN EĞİTİMCİ DİŞİKIRIK’TAN ‘TERCİH’ UYARISI
27-07-2023 13:21
27-07-2023 13:24

Özel Eğitim alanında 35 yılı deviren Uzman Eğitimci Cuma Dişikırık, YKS tercihlerinin çok önemli bir süreç olduğunu belirterek tercih verecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Batman’da VIP C9 Kurs ve Özel C1 Kurs Merkezi Kurucusu Uzman Eğitimci Cuma Dişikırık “17-18 Haziran 2023 tarihinde uygulanan YKS sonuçları daha önce duyurusu yapılan 20.07.2023 Perşembe günü açıklandı. Adayların merakla bekledikleri süreci sıkıntısız atlatabilmeleri için profesyonel destek almaları çok önemlidir. Bu konuda tercih danışma ofislerine uğramalarını ısrarla tavsiye ediyorum." dedi.

Uzman Eğitimci Dişikırık; şimdi yıllarca verilen emeklerin karşılığını alma süreci olan tercih dönemi başlayacaktır. Tercihler 27 Temmuz - 08 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Adayların merakla bekledikleri süreci sıkıntısız atlatabilmeleri için profesyonel destek almaları çok önemlidir." diye konuştu.

UZMAN EĞİTİMCİ DİŞİKIRIK "ARTAN EV KİRALARI VE HAYAT PAHALILIĞI BU YIL TERCİH SÜRECİNİ ÇOK CİDDİ ETKİLEYECEK"

Ülkemizde son dönemlerde yaşanan deprem felaketi ve ekonomik sıkıntılar belki de en zor Üniversite tercihleriyle karşı karşıya kalmamıza neden olacaktır diyen Uzman Eğitimci Dişikırık “Ülkemizde en geniş tabanlı meslek seçimi süreci olan tercihler özellikle şehir dışında okumak isteyen öğrenci ve velilerini çok zorlayacak. Barınma sıkıntısı sebebiyle KYK yurtları dışında ev fiyatlarının artması bu yıl tercih sürecini çok ciddi etkileyecek gibi. Ayrıca üniversite mezuniyetiyle sahip olunan mesleklerin KPSS ile atanma oranları dikkate alındığında tercih yapma konusunda daha hassas davranılması gerektiği daha da belirgin olmuştur. Son birkaç yıl içerisinde ülkemizde yaşanan talihsiz gelişmeler bu yıl birçok adayın tercihlerini yaşadıkları şehirlerdeki üniversitelerden yana kullanma olasılıkları arttıracak” ifadelerini kullandı.

UZMAN EĞİTİMCİ DİŞİKIRIK "BU SÜREÇTE ÖĞRENCİ KENDİ TERCİHİNİ KENDİSİ BELİRLEMELİ"

Öğrencinin kendi tercihini kendi belirlemesi gerektiğini vurgulayan Uzman Eğitimci Dişikırık “Bütün bu değişkenleri bir tarafa bırakıp ideal bir tercih diğer ifade biçimiyle doğru tercih nasıl yapılmalıdır cevap verelim; tercihimiz, öncelikle bölüm odaklı olmalı, istenilen bölümün en etkili şekilde okunabileceği üniversite düşünülmeli, Üniversitenin bize sunacağı imkanların yanında şehrin imkanları göz önünde bulundurulmalı, Öğrencinin tercihini ailesi ile istişare etmesi gerekir, tercihimiz arkadaşlık ilişkilerinden etkilenerek şekillenmemeli tercihte büyükşehir veya Üniversite adı bölüm düşüncesinin önüne geçmemeli, ilgi yetenek, kişiliğe uygunluk, statü veya ekonomik gelir beklentisi, mezuniyet sonrası iş bulma kolaylığı gibi etkenler tercih süreci öncesinde araştırılması gereken hususlar.

Bu süreçte öğrenci kendi tercihini kendisi belirlemeli. Aksi takdirde geleceğini kısa süre içinde sadece duyumlar, telkinler, komşunun çocuğu, rehber öğretmenlerin düşünceleri, diğer öğretmenlerin bölümlere yönelik tutumları ve anne baba isteklerine teslim edecektir” dedi.

"BÜTÜN TERCİHLER ADAYIN İSTEDİĞİ VE KAZANDIĞI ZAMAN MUTLU OLACAĞI HEVESLE OKUYACAĞI KENDİNİ ÇOK İYİ YETİŞTİREBİLECEĞİ SEÇENEKLER OLMALI"

Adaylar yukarıda bahsettiğimiz durumları kesinlikle önemsemeli ve tercihlerini bu doğrultuda şekillendirmelidir tavsiyesinde bulunan Uzman Eğitimci Dişikırık “Tercih listelerinde okumak istemedikleri bölümler, gelmez diyerek yazılan bölümler kesinlikle yer almamalıdır. Kısacası listedeki bütün tercihler adayın istediği ve kazandığı zaman mutlu olacağı seçenekler olmalı tercihte bulunacak adaylara ısrarla tavsiyem, mutlaka işin uzmanlarından destek alın. Bir yıl önceki taban puan yerine sıralama karşılaştırması yapın. Bölümlerin sıralamaları öngörü için güçlü göstergelerdir, bu göz ardı edilmemelidir. Bir uyarımızda Anne-Babalar ve ebeveynlere; Öğrenciye “onun hayatı istediği tercihi versin, onu özgür bırakalım, dilediğini okusun” yaklaşımı öğrenciyi tamamen yalnız bırakmaktır. Bu tavır oldukça yanlış ve risklidir. Öğrencinin iyi bir araştırma yapmasına destek olmak gerekir. Yani tercih döneminin her aşamasının öğrencinin yanında olunmadır. Çünkü onlar sizlerin/bizlerin en kıymetlisi; unutmayalım.

Bütün adaylara kolaylıklar ve doğru tercihler diliyorum” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER