KADIN ELİNDEN YÖRESEL LEZZETLER PROJESİ
DİKA tarafından desteklenen ve Batman Petrolkent Üreten Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından yürütülecek olan proje ile Batman'daki kadınlara girişimcilik, kooperatifçilik ve mesleki eğitimler verilerek, işsizliğin azaltılması, kadın istihdamının artması ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
CNC KULLANIMI VE KAYNAK UYGULAMA EĞİTİMİ İÇİN SANAL ORTAM ATÖLYESİ PROJESİ
DİKA tarafından desteklenen ve Batman Üniversitesi tarafından yürütülecek proje kapsamında; bölgedeki genç, engelli, kadın bireyler öncelikli olmak üzere sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu bireylerin mesleki ve teknik bilgi ve becerilerini geliştirerek istihdam edilmeleri sağlamak amacıyla CNC ve kaynak simülatörleriyle eğitimler verilerek, toplamda 100 kişilik bir kursiyerin eğitilerek mezun edilmesi, Beşiri Organize Sanayi Bölgesi MYO bünyesinde CNC ve kaynakçılık ile ilgili simülasyon sınıfının oluşturulması ve mezun kursiyerlerinin tamamının istihdamının sağlanması öngörülmektedir.
GELENEKTEN GELECEĞE BEYAZ ALTIN MADENİ: KOZLUK’TA ORGANİK KAYA TUZUNUN ÜRETİMİ VE İNOVASYONU PROJESİ
DİKA tarafından desteklenen Hazo Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından yürütülecek olan proje ile Kozluk ilçemizde, geleneksel yöntemlerle üretildiği için istenen seviyede ticari değer kazanamamış olan, ancak büyük bir potansiyel taşıyan kaya tuzunun, inovatif ve sürdürülebilir bir yöntemlerle ticari bir ürüne dönüştürülmesi hedeflenerek, Kozluk Belediyesi tarafından kurulacak atölyede; kaya tuzunun sofra tuzu ve salamura tuzu olarak imalatının yanında tuz lambası, tuz yastığı ve tuz sabunu ürünleri de imal edilecek, ayrıca tuz tuğlaları kullanılarak tuz mağarası konseptinde Tuz Odası inşa edilecek ve her defasında altı kişinin haloterapi ile tedavi edilmesine olanak sağlanacaktır.
BATMAN SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON MERKEZİ PROJESİ
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve DİKA tarafından desteklenen Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan proje ile özellikle sosyal girişimcilik ve inovasyon alanlarında yeni bir kurumsal yapı ve model oluşturmak, dezavantajlı kadınlar ve öğrenciler başta olmak üzere hedef kitleye yönelik sosyal girişimcilik ve inovasyon eğitimleri sunarak bilgi, beceri ve farkındalık seviyelerini artırmak ve bölgesel ve ulusal kalkınma hedeflerine katkıda bulunacak yenilikçi ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirilecek.
Proje Kapsamında Necat Nasıroğlı Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde 600 m² alana sahip ve 6 ana bölümden oluşacak Sosyal Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nin kurulması, gerekli fiziki altyapı ve demirbaş alımlarının tamamlanarak faaliyete geçirilmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında, uluslararası düzeyde bir sosyal girişimcilik modeli olan Turcorn'un oluşturulması, 2025 yılında sosyal girişimcilik alanındaki ilgi ve iş birliklerinin %25, 2026 yılında %40 oranında artırılması ve 2025'te 2, 2026'da 5, 2027'de ise 12 yenilikçi, toplumsal fayda odaklı ve teknoloji tabanlı sosyal girişimci işletmenin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
İl genelinde düzenlenecek Sosyal Girişimcilik İş Fikir Yarışması ile toplumsal etki ve fayda yaratmayı hedefleyen 30 dezavantajlı kadın ve 90 dezavantajlı öğrenci seçilecek, bu katılımcılara Yeni Nesil Sosyal Girişimcilik ve İnovasyon Eğitimleri verilerek bilgi, beceri ve farkındalık seviyeleri artırılacaktır. Eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş fikirlerini sürdürülebilir sosyal girişimlere dönüştürmek isteyen 5 kadın ve 10 öğrenciye, Sosyal Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nde 2 ay sürecek kuluçka programı kapsamında sektörel ve teknik mentorluk, teknolojik, hukuki ve iş geliştirme hizmetleri eksiksiz bir şekilde sunulacaktır.
BATMAN ÜÇ PROJENİN ÜÇÜ DE ONAYLANAN İL OLDU
İmza törenin yürütülen proje çalışmaları hakkında açıklama yapan DİKA Genel Sekreteri Aykut Aniç, desteklerinden dolayı Vali Canalp’a teşekkür ederek, Batman, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2024 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programına (SOGEP) başvurduğu 3 projeyle, Türkiye genelinde yapılan değerlendirmede 3 proje başvurusunun 3’ü de onaylanan 3 ilden biri olduğunu belirterek, bunların dışında Batman’da istihdamın artırılması, sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve turizmin geliştirilmesi için birçok projeyi desteklediklerini ifade etti.
Dicle Kalkınma Ajansı’nın ilimizin kalkınmasına ve istihdamın artmasında hayati derecede olan çok önemli projeleri desteklediğini belirten Vali Canalp, Valilik Proje Ofisi’nin kurulmasıyla birlikte proje hazırlama konusunda Batman’ın kurumsal bir yapıya kavuştuğunu, proje ofisinin profesyonel anlamda hem kendilerinin proje hazırladıklarını hem de kurumlara danışmanlık niteliğinde hizmet verdiğini belirterek, proje ofisinde hizmet veren personele teşekkür etti.
İmza törenine; Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, DİKA Genel Sekreteri Aykut Aniç, Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran ile kadın kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.