DEVA Partisi Batman İl Başkanı Şehmus Yılmaz, tarımın anavatanı olan ülkemizin günümüzde tarımsal üretimin azaldığı bir konuma gidildiğini söyledi.
Tarımın cenneti olan Türkiye'mizin Kanada'dan gelecek mercimeğe, Çin'den gelecek sarımsağa ve Rusya-Ukrayna'dan gelecek buğdaya kaldığına vurgu yapan İl Başkanı Yılmaz, bu durumun içler acısı bir hal olduğunu kaydetti.
Başkan Yılmaz “Atalarımızın bize öğrettiği ilk meslek çiftçiliktir. Babamızla tarlaya gider ekip biçme yapardık. Bizler tarımcıydık bizler üretendik. Ne oldu da tüketen olduk üreten olamıyoruz artık. Cevap basit, girdiler yüksek çıktılar az veya azalıyor. Çiftçi gömdüğünün karşılığını alamıyor açıkçası. Atalarımızın mesleği vergilerle mücadelede ve yok olma ile karşı karşıya. Üreten çiftçi vergi ve maliyetlere karşı tek durumda. Gübre, mazot ve ilaç almış başını verginin ipine bağlanmış. Vergi enflasyon çiftçinin elini yakıyor. Eli yanan gariban çiftçi ne traktörün direksiyonunu tutar oldu ne de kazma küreği eline alır oldu. Hükümet acil bir şekilde mutlu ve üreten yarınlar için çiftçi ile barışmalı. Mazot, gübre ve ilaçlamada destekler artmalı. DEVA’nın tarım planına kulak asılmalı. Çünkü bu topraklar hepimizin. Toprak aştır, iştir ve evdir. Aşımıza, işimize ve evimize hep beraber sahip çıkmalıyız” dedi.
Çiftçiye yüklenen yükün gereğinden fazla ağır olduğunu söyleyen İl Başkanı Yılmaz, bu yük politikasının çiftçiyi değersizleştirdiğini aktardı.
İl Başkanı Yılmaz sözlerine şöyle devam etti “Çiftçi ürününü tarlada yarı fiyatının yarısına satıyor. Tüccarların üretenden daha çok kazandığı bir sistemde ezilen hep üreten çiftçi olur. Hasat, nakliye ve işçi ücreti çiftçiyi tarlaya hapsetti. Bunun anlamı çiftçiye elini topraktan çektir. Başka bir anlamı yok. Bu tarımın bitirilmesi anlamına gelir, bu dışarıya döviz aktarımı demektir ve bu dışarıya bağımlı olmak ve en önemlisi pahalılık demektir. Bizler bağımlı olmak istemeyen bir milletiz. Çin’e, Kanada’ya ve Rusya-Ukrayna gözümüzü dönmekten bıktık. Kürtçe bir söz var “Çâve lı deriyâ xwêlî lı serîyâ” başkasından medet ummayalım. El açan bir halk değiliz bizim başkasının kapısında gözümüz yok ve olmamalı. Çiftçinin talep ve sorunlarına kulak asılmalı. Sorunlar giderilmeli” ifadelerini kullandı.