USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

BATÜ’DEN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANINDA ÖNEMLİ TASARRUF

Batman Üniversitesi ‘Gelecek Bilişimde Bilişim Batman’da’ Mottosuyla Etkin, Verimli ve Adından Söz Ettiren Çalışmalara İmza Atmaya Devam Ediyor.

BATÜ’DEN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANINDA ÖNEMLİ TASARRUF
07-02-2025 14:24
07-02-2025 14:30

Bilgi İşlem Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, Batman Üniversitesinde pek çok çalışmanın yürütüldüğü Bilişim Teknolojileri alanında uygulanan tasarruf modeliyle milyonlarca liralık tasarruf sağlandı. Cumhurbaşkanlığı tarafından 2023 yılında yayınlanan “Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı” genelgesi doğrultusunda çalışmaların yürütüldüğü belirtilen Batman Üniversitesinde; kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımı yaygınlaştırılarak bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Üniversite’de Sistem, Ağ ve Yazılım Birimlerinin yanı sıra Teknik Destek Merkezinin girişimleri ile ortaya konulan çalışmaların kısa sürede meyvesini verdiği kaydedildi. İnsan kaynağının etkin ve verimli kullanılması ile birçok kapalı kodlu program-sistem ile yazılım lisansı satın alımına karşı alternatif özgür yazılım çözümleri geliştirildi. Üniversite’nin Yazılım ve Sistem Birimlerinin geliştirmiş olduğu web siteleri, mobil uygulamalar, hukuk müşavirliği ve lojman otomasyonu gibi yazılımlarla kamu maliyesinde önemli tasarruf sağlandı. Ortaya konulan özgün sistem, ağ, siber güvenlik ve uzaktan eğitim yazılımları sayesinde yaklaşık 30 milyon lira büyüklüğündeki satın alma bedelinden tasarruf sağlandığı kaydedildi.

Kamu maliyesine yük getiren önemli kalemlerden biri olan bilişim ürünlerinin kullanım ömürlerini dolması ile hurdaya ayrılması problemine alternatif olarak Teknik Destek Merkezi tarafından donanım onarımı, bilgisayarlarda anakart yenilemesi, SSD ve RAM desteği ile geri dönüşüm sağlandı. Böylelikle 640 bilgisayar güçlendirilerek idari ve akademik süreçler için hazır hale getirildi. Geri dönüşümle hizmete kazandırılan ve tüm binalara konumlandırılan dijital kampüs kioskları ve tanıtım monitörleri ise dijital kampüs çalışmalarında son kullanıcılara önemli bir hizmet sunuyor.

Sistemlerin ekonomik ömrünü doldurması üzerine başlatılan optimizasyon çalışmaları sayesinde kamera kayıt sistemlerinin kapasitesi yüzde yüz artırıldı ve bariyer-turnike sistemleri yenilendi. Bakım, onarım, sistem-ağ iyileştirme çalışmalarında Üniversite’nin öz kaynakları kullanıldı.

Öte yandan Üniversite’de son yıllarda düzenlenen Bilişim Festivalleri (IFEST) bünyesinde Uluslararası Bilişim Kongresi, Bilişim Fuarı, Bilişim Konferansları, Kamu Bilişim Çalıştayı, Bilişim Akademisi, Deneyap Atölyeleri ve Yazılım Kampları ile Staj Programları dikkat çekiyor. Siber Koza Merkezinin açılması ve Siber Vatan programlarının Batman’da yürütülmesi için altyapı çalışmaları tamamlandı. Bilişim Festivali geniş kitleler tarafından ilgiyle takip edilirken ulusal ve uluslararası arenadan alanında uzman isimler Batman’da ağırlandı. Festivaller sayesinde Batman Üniversitesi ile Türkiye Bilişim Derneği, Türkiye Yazılım Federasyonu (TÜYAFED) ve INATBA arasında iş birliği sözleşmeleri imzalandı, protokollerle öğrencilere staj ve iş imkânları sağlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ