Geçtiğimiz aralık ayında Resmi Gazete’de yayınlanan restoran ve kafelerde fiyat belirtme zorunluluğu 1 Ocak 2024 itibarıyla başladı. Ticaret Bakanlığı’nın çalışmasıyla yürürlüğe giren ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ çerçevesinde bazı esnaflar çalışmalarını tamamlayarak yönetmeliğe uyarken, bazılarının ise tabela ve menü siparişini yetiştiremediği görüldü. Yürürlüğe giren yönetmelik hakkında konuşan esnaf ve vatandaşlar, uygulamanın herkes için çok iyi olacağını ve memnun olduklarını söyledi.
“BÜTÇESİ UYGUN OLMAYAN VATANDAŞLAR FİYATLARI GÖREMEYİNCE KORKUYOR”
Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce de fiyat listesini restorandın kapısına astığını belirten HAS-TAT sahibi Fadıl Başaran, bu uygulamanın güzel olacağını ifade etti. Vatandaşların fiyatları görerek işletmeyi tercih edip etmemesinin daha sağlıklı bir iletişim oluşturacağını belirten Başaran, “1 Ocak’ta yürürlüğe giren yasayı ben zaten uyguluyordum ama yarın bakacağız, hala uygulamayan yerler var. Bence herkesin uygulaması lazımdır. Vatandaşın kaç paraya ne yiyeceğini bilmesi lazım. Bunun artıları var, insanlar fiyatlara bakarak giriyor. Bütçesi uygunsa gelip yemeğini seçiyor ama bütçesi uygun değilse fiyatları görmediğinde korkuyor. Ben fiyatları bu sebeple asmıştım, senelerdir de duruyor. Acaba öbür firmalar asacak mı merak ediyorum. En azından vatandaşları kazıklamazlar. Zaten çeşitleri tek tek saymak zor, vatandaşa diyorum ki, ‘Menü orada, bak’ ne yiyeceğine ve fiyatına bakıp karar veriyorlar” şeklinde konuştu.
“BÜTÇESİNE GÖRE SIKINTI ÇEKMEDEN, KORKMADAN YİYECEK”
Batman’da uzun yıllardır HAS-TAT lokantasını işleten Fadıl Başaran, yürürlüğe giren yönetmeliğin hem esnaf hem de vatandaşlar için iyi bir uygulama olduğunu söyledi. Fiyat listelerinin güncellenmesi hakkında da konuşan Başaran, “Olması gereken bu, hem müşteri ne yediğini ve kaç liraya yediğini bilir ve girerken sıkıntı çekmez, parası varsa ona göre yer yapılması gereken şey budur. Müşteriler açısından bence de iyi olacak çünkü insanlar ona göre bütçesine göre yiyecek. Kaç para olduğunu görecek ve korkarak yemeyecek. Fiyatını bilerek içeri girecek. Şu yemek şu para bu yemek bu para o şekilde bakarak gelecek. Yarın bir gün zam geldi, 3-5 ay geçmesi lazım ikide bir fiyata 5-10 lira koy gibi şeyler çok büyük sıkıntı. Yeri geldiği zaman her şeyden çok kar etmeyeceksin, bazen başa baş gidecek, bazen de zarar edeceksin. Her şeyde çok kar olmaz.
Bakliyata, ete, ona buna zam geliyor ama bu müşteriye hemen yansımıyor. Biz personele yansıtıyoruz, nasıl yansıtıyoruz? Asgari ücret artarken biz de artırıyoruz, farkını alıyor. Sigortasını yatırıyorsun, bizim sadece bunlarla alakalı sıkıntımız var başka da sıkıntımız yok ama müşteri açısından 5 lira fark koyduğun zaman vatandaş sıkıntı yaşıyor. ‘Daha yeni zam oldu yine mi zam yaptınız?’ diyorlar. 3-5 ay geçsin ki sıkmadan zam koyalım. Bazı yerlerde vatandaş 160 liraya kavurma yiyor, bizde ise 100 lira vatandaş bunu nereden bilecek? Baktığı zaman görüyor, ucuzluğu görünce gireceği yeri seçiyor. Beğeniyorsa sıkıntı yok. Vatandaş ne ödeyeceğini ve ne yiyeceğini bilecek. Bütçesine göre sıkıntı çekmeden, korkmadan yiyecek“ dedi.
“GETİRDİKLERİ YENİ DÜZENLEME ÇOK İYİ OLMUŞ”
Bekar olduğu için sürekli dışarıda yemek yediğini belirten Ömer Aksu, bazen yemek yediği restoranlarda fiyatları göremediği için ödediği yemek ücretinin az mı çok mu olduğunu anlayamadığını belirtti. Vatandaşların yediği yemek ücretini bilerek karar vermesinin çok iyi olacağını dile getiren Aksu, “Çok iyi oldu. Mesela ben arkadaşımla yemek yemek için bir yerlere gidiyorum. Bazı yerlerde 500 lira, bazı yerlerde ise 250 lira veriyorum. Mekânın tarifesini bilmediğim için ona göre bir fiyat çıkarıyorlar. Yeni düzenleme ile ona göre yiyip içeceğiz. Fiyat listesine bakarak harcama yaparım, hem benim için hem de halk için faydalı. Getirdikleri yeni düzenleme çok iyi olmuş. Eskiden gidiyorduk, 500 lira diyorlardı ve biz ödeyip çıkıyorduk. Yeni düzenleme herkese hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.