Batman Üniversitesi Rektörü Prof. D. İdris Demir, Batman Orman İşletme Müdürü Mehmet Özcan ve Batman Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Mehmet Aslan’la birlikte Batı Raman Kampüsündeki arazilerde incelemede bulundu, iki kurum arasında ‘Daha Yeşil Bir Kampüs’ adı altında iş birliği çalışmalarının geliştirilmesi hususunda görüş birliğine varıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir “Üniversitemizin ürettiği hizmetler, 5 yerleşke ile yaklaşık 10 bin dönümlük geniş bir alana yayılmaktadır. Üniversitemiz yerleşkelerinin kurulduğu günden bugüne kadar muhtelif ağaç türlerinden yaklaşık 300 bin adet fidan dikimi gerçekleştirilmiştir.
Özellikle Batı Raman Kampüsümüzün geniş alana sahip olması nedeniyle bir yandan mevcut ağaç ve yeşil alanların korunması için çabalarken öte yandan 200 dönümlük bir alanımızı yeşil ile buluşturmak için çalışma başlattık. Bu çerçevede 2024-2025 Eğitim ve Öğretim yılında Batı Raman Kampüsümüze 5 bin adet muhtelif fidanı toprakla buluşturmayı amaçlıyoruz. Mevcut fidan ve ağaçların bakımları ve sulama faaliyetleri zorlu arazi şartlarına rağmen devam etmektedir.
Üniversitenin yeşil alan alt yapısını güçlendirmek ve tüm alanın peyzaj payını artırmak istiyoruz. Bu doğrultuda ön görülebilir bir gelecek için Batı Raman Kampüsümüzün binlerce dönümden oluşan alanının tümünün ağaçlandırılma ve yeşillendirilmesi için fizibilite çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Batı Raman Kampüs sahamızın çorak ve kireçli toprak yapısı, her ne kadar çalışmalarımızda zorluklara neden olsa da yeşil alanlarımızı Kampüs alanımızın güney sınırını belirleyen Dicle nehrinin kıyılarına kadar ulaştırmak istiyoruz.
Sadece bu yıl içinde Batı Raman Kampüsü 2. Etap Peyzaj İşi Kapsamında yaklaşık 100 dönüm alanın peyzajını tamamladık. Öğrencilerimiz, personelimiz ve misafirlerimiz için daha yaşanılabilir alanların oluşturulması ve yeşil alanlarımızın gelecek nesillerimize güçlü bir miras olarak bırakılması amacıyla çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
Batman Orman İşletme Müdürü Mehmet Özcan ise Batı Raman Kampüs alanının zorlu bir arazi yapısına sahip olduğunu, dikilen bazı fidanların arazinin veriminin yüksek olmamasından ötürü kök salmadan kuruduğunu; bunu önlemek için belli alanlarda ilave toprak ve ileri düzey sulama sistemlerine gereksinim duyulduğunu kaydetti.