USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

BAŞKAN DEMİR, EKONOMİ ŞURASI’NDA SORUNLARI DİLE GETİRDİ

BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir Ankara’da Yapılan ‘Ekonomi Şurası’ toplantısında Batman Ekonomisinin sorunlarını gündeme getirdi.

BAŞKAN DEMİR, EKONOMİ ŞURASI’NDA SORUNLARI DİLE GETİRDİ
17-08-2023 15:15
17-08-2023 15:17
BATMAN

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında, Türkiye Ekonomi Şurası toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler’de yapıldı. Batman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir toplantıya konuşmacı olarak katılım sağladı. Başkan Demir, Batman ile ilgili sorunları gündeme getirdi.

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Oda Borsa Başkanlarının yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ekonomi şuralarının, kamu ile özel sektörün bir araya geldiği, sıkıntıları ve önerilerini doğrudan icra makamına iletebildiği çok önemli bir platformdur. Bu platformda dile getirilen pek çok gündemin çözüme kavuşturulması noktasında çalışmalar yapılmaktadır.

BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir, ilimizin gelişmesi ve büyümesini sağlayan Tekstil sektörünün sorunlarını dile getirdi.

“Batman'daki gençlerin çoğu büyük şehirlere tekstil işçisi olarak çalışmak için yoğun göç etmekteydiler. 10 yıl içinde Batman'da tekstile yapılan yatırım sayısı arttıkça tersine göç serüveni başlamıştır. Büyük şehirlerde tekstil elemanı olarak çalışan gençlerimiz memleketleri Batman'da çalışmak üzere geri dönmüşlerdir. Şuan Batman'da 435 tekstil firması mevcuttur ve bu sektörde toplam 42 bin tekstil çalışanı vardır. Kalifiyeli personel, Personel maaşları, enerji, lojistik, hammadde ve maliyet artışlarından kaynaklı tekstil sektörü şehrimizde ve aynı zamanda ülkemizde üretimin durması noktasına kadar gelmiştir. Bu maliyetlerden kaynaklı Avrupa ülkeleri (marka firmalar) üretim için Ortadoğu ülkelerine yönelmektedirler. Günümüz ekonomik sorunların yaşanmasıyla beraber birçok işletme küçülmeye doğru ilerliyor”  dedi.

Başkan Demir, sektör ile alakalı sorun ve çözümleri rapor halinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a sundu.

İŞKUR’un 08 Nisan 2022 Tarihli ve 31803 Sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanan Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik mevzuat değişikliğinden kaynaklı, tekstil işletmeleri İŞKUR üzerinden personel temini yapamamaktadır. Bu mevzuat değişikliğinin kaldırılması.

Kalifiyeli eleman yetiştirebilmek ve istihdam sağlanabilmesi için Milli Eğitim, KOSGEB ve DİKA gibi kurumların tekstil sektörü üzerine destekleyici projeler yürütmesi.

Artan maliyetler karşısında, üretici ve sanayiciye enerji indirimi sağlanması.

Maliyetleri karşılayabilmek ve üretimin sürdürebilmek için, Üretici ve Sanayiciye düşük faizli kredi desteği sunulması.

Üretici firmaya deprem vergisi adı altında yüklenen büyük oranlardaki vergilerin silinmesi ve vergi yükünün hafifletilmesi.

Mevcut firmaların üretimini yapabilmesi ve istihdamı yürütebilmesi açısından gerekli tedbirlerin alınması ve Batman ilimizde Tekstil Cazibe Merkezi kurulması

Ortadoğu ülkelerine iş gezisi, ülkelerin ticaret müşavirlikleri ile iletişim ağı kurma, Ortadoğu Pazar Stratejisi oluşturmak (Bölgesel markalaşma faaliyetleri)

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, "Para politikası, maliye politikası ve yapısal reform adımlarını kademeli bir şekilde devreye alarak Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir büyüme için daha elverişli bir ortamın sağlanması ve ekonomimizin potansiyelinin daha da yükselmesini istiyoruz" dedi. 

Eylül ayının ilk yarısında açıklamayı planladıkları Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları çerçevesinde, son dönemde iş dünyası temsilcileriyle istişareleri sürdürdüklerini, aynı şekilde 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı'nı da sonuçlandırmak üzere olduklarını ve ekim ayında Meclise sunacaklarını belirten Yılmaz, Türkiye'nin her köşesinde sahanın, sektörlerin güncel durumuna ve en önemli sorunlarına vakıf, 81 il ve 160 ilçedeki 365 Oda ve Borsa'nın sahadan gelen görüş ve taleplerini son derece önemsediklerini vurguladı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ