BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir toplantının açılış konuşmasında “Bugün 4. Sektör buluşmalarının Tekstil İstişare toplantısı için bir araya geldik. Bütün sektörler bizler için önemlidir fakat Tekstilin yeri ve önemi şahsım için her zaman ayrıdır.
Batman ilimizde büyük oranda genç nüfusa sahibiz, tekstil sektöründe 42 bin kişi istidam etmektedir. Bunun % 52’si kadın ve % 48’i erkektir. Kadın istihdamında ise Türkiye’de ilk sıralardayız fakat 42 bin çalışana rağmen İlimizde halen işsizlik devam ediyor. Her katıldığım toplantıda, çalıştayda, genel kurullarda ve en önemlisi de Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin her sene düzenlediği Ekonomi Şurasında tekstilin önemini dile getirdim. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Şurasında, Tekstil’i ne kadar önemsediğimizi ve tekstil sektörünün genel sorunlarını dile getirdim. Kendilerine hazırlamış olduğumuz Tekstil raporunu bizzat sundum.
Dün Sayın Valimiz Ekrem Canalp ile yaptığımız Teknokent toplantısında bile Tekstil ile ilgili projelerden bahsettim, Tekstil OSB ile ilgili çalışmaların ne düzeyde olduğunu konuştuk. Teknokent yönetiminde olan Batman Üniversitesi Rektörü İdris Demir ile Üniversitemizde Tekstil Bölümüyle ilgili talepleri görüştük. Bu sebeple bugün ki toplantımıza da Batman üniversitesi Rektör Danışmanını ve çevre illerimizden katılan Oda ve Dernek Başkanlarımızı davet ettim. Bu toplantıyı Tekstil toplantısından ziyade bir Çalıştay olarak kabul ediyoruz. Şuan burada bulanan tüm tekstil firma yetkililerinin konuşmasını dinleyip tüm sorunların bize aktarılması istiyoruz. Sorunları kayıt altına alıp Akreditasyon İzleme Kurulumuzca raporlanıp ilgili mercilere iletilecektir. Batman Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine geldiğimizden beri 11 yıldır, tekstil için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Tekstil ile ilgili genel talep ve sorunlar;
1. İŞKUR’un 08 Nisan 2022 Tarihli ve 31803 Sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanan Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik mevzuat değişikliğinden kaynaklı, tekstil işletmeleri İŞKUR üzerinden personel temini yapamamaktadır. Bu mevzuat değişikliğinin kaldırılması.
2. Kalifiyeli eleman yetiştirebilmek ve istihdam sağlanabilmesi için Milli Eğitim, KOSGEB ve DİKA gibi kurumların tekstil sektörü üzerine destekleyici projeler yürütmesi.
3. Artan maliyetler karşısında, üretici ve sanayiciye enerji indirimi sağlanması.
4. Maliyetleri karşılayabilmek ve üretimin sürdürebilmek için, Üretici ve Sanayiciye düşük faizli kredi desteği sunulması.
5. Üretici firmaya deprem vergisi adı altında yüklenen büyük oranlardaki vergilerin silinmesi ve vergi yükünün hafifletilmesi.
6. Mevcut firmaların üretimini yapabilmesi ve istihdamı yürütebilmesi açısından gerekli tedbirlerin alınması ve Batman ilimizde Tekstil Cazibe Merkezi kurulması
7. Ortadoğu ülkelerine iş gezisi, ülkelerin ticaret müşavirlikleri ile iletişim ağı kurma, Ortadoğu Pazar Stratejisi oluşturmak (Bölgesel markalaşma faaliyetleri)