Uz. Dr. Canpolat, verem hastalığının Mycobacterium tuberculosis basili ile ortaya çıktığını belirtti. Hastalığın bulaşma yollarını açıklayan Canpolat, “Tüberküloz, genellikle hasta bireylerin öksürmesi ve hapşırması ile ortama yayılan mikropların solunması sonucu bulaşır. Özellikle aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları gibi uzun süre aynı ortamı paylaşan kişiler risk altındadır. Ancak düzenli ilaç kullanımı ile bulaşıcılık, genellikle 2-3 hafta içinde sona erer” dedi.
TÜBERKÜLOZUN BELİRTİLERİ
Tüberkülozun erken teşhisinin önemine değinen Canpolat, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: Genel Belirtiler: Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleri. Solunum Yolu Belirtileri: Uzun süreli öksürük, balgam, kanlı balgam, göğüs ve sırt ağrıları, nefes darlığı. Çocuklarda: Kilo almada duraklama, büyüme ve gelişme geriliği. Özellikle iki haftayı aşan ve antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen öksürük durumlarında tüberkülozdan şüphelenilmesi gerektiği vurgulandı.
ÜCRETSİZ TEDAVİ VE KORUMA
Tüberkülozun bildirimi zorunlu bir hastalık olduğunu hatırlatan Canpolat, tüm hastaların verem savaş dispanserlerinde kayıt altına alındığını ve tedavide kullanılan ilaçların ücretsiz sağlandığını belirtti. Ayrıca, düzenli ilaç kullanımını sağlamak için doğrudan gözetimli tedavinin (DGT) uygulandığını ifade etti. Temaslı kişilerin ücretsiz olarak muayene edilip gerekli tetkiklerinin yapıldığını kaydeden Canpolat, hasta olmayan ancak risk taşıyan kişilere koruyucu tedavi uygulandığını da sözlerine ekledi.
SOSYAL DESTEK PROGRAMI
Tüberkülozun yalnızca bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara yol açtığını belirten Canpolat, bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile iş birliği içinde yürütülen “Düzenli Nakdi Yardım Programı” hakkında bilgi verdi. Bu programla ekonomik zorluk yaşayan tüberküloz hastalarına, düzenli tedavi almaları koşuluyla, tedavi süresi boyunca ve sonrasındaki altı ay boyunca maddi destek sağlandığı açıklandı.
TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN BİLİNÇLENME ÇAĞRISI
Batman İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Semih Canpolat, tüberkülozun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlatarak, halkı bilinçlenmeye ve erken teşhis için sağlık kontrollerini ihmal etmemeye çağırdı. Bu hafta boyunca veremle mücadelede farkındalık oluşturacak etkinliklerin düzenleneceğini de ifade etti.