?>

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer kentin sorunlarına dikkat çekti

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, “Gaziantep’in konut, sağlık, eğitim, ulaşım, tarım ve hayvancılık alanı başta olmak üzere birçok alanda sorunu var. Gaziantep’in bu sorunlarını ancak HÜDA PAR çözer.” dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Gaziantep’in gündemini değerlendiren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer, Gaziantep’in ekonomik yaşamdan, sosyal yaşama, sanayiden ticarete, sağlıktan eğitime, çarpık kentleşmeden betonlaşmaya ve yüksek konut fiyatlarından hayat pahalılığına kadar kentin önemli sorunlarına dikkat çekerek HÜDA PAR’ın çözüm önerilerini sundu.

Göçer, Gaziantep’in tarihi, doğal güzellikleri, inanç ve kültür turizminin yanı sıra ünlü mutfağı, çalışkan işçisi, sanayicisi, öğretmeni, öğrencisi, esnafı, memuru, çiftçisi, besicisi, ustası, kalfası ve çırağı ile öne çıkan bir şehir olduğunu belirtti.

Gaziantep’in Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olduğunu ifade eden Göçer, Gaziantep’in tarihi camileri, hanları, kastelleri, çarşıları, bedesten ve müzeleriyle, yüzbinlerce kişinin istihdam edildiği Organize Sanayi Bölgesi’yle, binlerce kişinin rızık kapısı olan ve rızkını temin ettiği sanayi siteleriyle, ahilik kültürünün halen yaşatıldığı bir şehir olduğunu söyledi.

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Gaziantep’i “Şehr-i Ayıntab-ı Cihan” olarak nitelendirdiğini ifade eden Göçer, Gaziantep’in aynı zamanda tarihten bu yana bir ilim ve kültür merkezi olduğuna vurgu yaptı.

Gaziantep’in zor şartlar ve imkansızlıklara rağmen büyük fedakarlıklar göstererek işgalcilere karşı 11 ay direndiğini, kuşatma boyunca açlık, sefalet ve mühimmat sıkıntısıyla karşı karşıya kalan 6 bin 317 şehit ve binlerce gazi vererek kentin sömürgeci Fransa tarafından işgal edilmesine izin vermediğini belirten Göçer, Gazianteplilerin “Ölürsem şehit, kalırsam gazi” olurum diyerek büyük bir direniş sergilediğini ifade etti.

Gaziantep’in birçok yönüyle güzel bir şehir olduğunu belirten Göçer, “Ama maalesef bugün Gaziantep ekonomik yaşamdan, sosyal yaşama, sanayiden ticarete, sağlıktan eğitime, çarpık kentleşmeden betonlaşmaya, yüksek konut fiyatlarından hayat pahalılığına kadar hemen hemen her alanda büyük sorun ve sıkıntlarla karşı karşıya kalmıştır.” dedi.

Gaziantep’in yaşanan sorun ve sıkıntılarına dikkat çeken ve çözüm önerilerini de sunan Göçer, kentin temel birçok sorunu olduğunu ifade etti.

“Şehrin en büyük sorunu konut”

Sorunların başında konut sorununun geldiğine dikkat çeken Göçer, “Muhakkak şehir büyüdükçe, şehir genişledikçe sorun ve sıkıntılar ciddi manada arttı. Şehrin en büyük sıkıntılarından bir tanesi konuttur.  Gaziantep konut ve kiralık daire fiyatları gerçekten çok yükseldi. Gaziantep artık ucuz şehir olmaktan çıktı. Özellikle konut anlamında yerleşebilecek ve sürekli kentte kalınabilecek fonksiyondan çıkıyor ve Gaziantep çok ciddi göç alıyor. Gaziantep Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi manada göç alıyor. Şu anda en çok göç alan illerimizin başında Gaziantep geliyor. Tabi göç ile beraber sorunlarda yaşıyoruz. Çünkü nüfus büyüdükçe sorunlar da biraz daha fazlalaşmaya başlıyor. Şehirde konut ve kiralık daire fiyatları çok ciddi manada yükseldi.” dedi.

Konut fiyatlarının yüksek olmasından ve kentte artan hayat pahalılığından dolayı Gaziantep’in memur şehri olmaktan çıktığını ifade eden Göçer, Gaziantep’te konut ve kiralık daire fiyatlarının son iki yılda yüzde 300 oranında arttığına dikkat çekti.

Artan konut fiyatlarından dolayı vatandaşın artık ev hayali bile kuramadığını belirten Göçer, kiralık ev ve dairelerin fiyatlarının da aşırı derece yükselmesinden dolayı vatandaşın mağdur olduğunu belirtti.

“Gaziantep'te arsa fiyatları tavan yaptı”

Gaziantep'te arsa fiyatlarının da çok pahalı olduğunu belirten Göçer, “Girdi maliyetleri de konut fiyatlarının artmasında etkilidir. Şu anda ciddi manada inşaat sektöründe girdi maliyetlerinin fiyatları çok ciddi anlamda arttı. Tabi konut sorununu gidermek için de bir saç ayağının olması lazım. Kentte çok sayıda konut yapmak gerekiyor ama konut yapabilecek arsa bulunması lazım. Şu anda şehrin dört bir tarafında imara açılmış arsa olsa konut yapımı devam eder. Özellikle özel sektörde çalışan vatandaş bu konuda daire yapacak ve vatandaşın hizmete sunmuş olacak.” diye konuştu.

Vatandaşın gücünü aşan konut fiyatlarındaki artışın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirten Göçer, artan girdi maliyetlerinin fiyatının düşürülmesi başta olmak üzere dar gelirli vatandaşlar için uygun fiyatlarla konut yapılması, arsa fiyatlarındaki aşırı artışın önüne geçilmesi ve yeni alanların imara açılması gerektiğini ifade etti.

Gaziantep’te kiralık evlere güç yetmediğini belirten Göçer, konut kiralarındaki fahiş artışları sınırlamak için kira artış oranlarına geçici olarak getirilen yüzde 25 tavan uygulamasına rağmen kiralık ev fiyatlarına güç yetmediğini ifade etti.

Konut fiyatlarının yüzde 300'e varan oranda arttığı Gaziantep'te kiralık ev fiyatlarının, memur şartı ve "depozito" adı altında istenen peşinatların vatandaşı mağdur ettiğini belirten Göçer, kamu çalışanı olmayanlara neredeyse kiralık evin verilmediği Gaziantep’te kara kara düşünen vatandaşların artık ne yapacağını bilemez hale geldiğine dikkat çekti.

“Şehrin dört bir tarafında konut yapılması lazım”

Arsa fiyatlarının da çok yüksek olduğunu belirten Göçer, “Gaziantep sınırları içerisinde ciddi bir arsa sayısı var. Ancak bu arsaların yapımı olmadığından, sadece kâr ve yatırım amaçlı olduğundan dolayı sıkıntı yaşanıyor. Arsaya talep var ama arz yok. Konut yapımı olmuyor ve konut yapmak isteyenlerde arsa bulmakta sıkıntı yaşıyor. Gaziantep çok hızlı büyüdü. Belki bu sıkıntıların en büyüklerinden bir tanesi Gaziantep'in çok hızlı büyümesi ile birlikte ortaya çıkmaya başladı. Şehrin dört bir tarafında konut yapılması lazım. TOKİ ve belediye aracılığıyla konut yapılması lazım. Elbette bir taraftan konut yapılıyor ama yapılan projelerin eksik kaldığını görebiliyoruz. Gaziantep'te özel sektörün dışında belediyelere baktığımızda TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan konutlarda zamanında teslim edilmeyen konutlar var. TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak yaptığı bir proje var. 2015'te başlayan bir projedir. Bu proje 50 bin konutluk bir projeydi. Konutların tamamının 2023’e kadar teslim edilmesi lazımdı ama maalesef baktığımızda şu anda sadece 5100 konut teslim edilmiştir. Eğer bu proje tamamlansaydı, 300 bin kişi kendi evine geçmiş olsaydı hem kira konusunda hem de konut sorunu konusunda vatandaşımız sorun yaşamayacaktı.” şeklinde konuştu.

“Vatandaş için önce konut yapılmalıdır”

Gaziantep’te kentsel dönüşüm anlamında da ciddi sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Göçer, “Kentsel dönüşüm anlamında da ciddi bir sorun ve sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Gaziantep’te şu anda yüzde 65 çarpık bir kentleşme ile karşı karşıyayız. Kentsel dönüşüm çalışmaları ağır gidiyor. Kentsel dönüşümün başlatıldığı mahallelerde ise çalışmalar yarım bırakılıyor, vatandaş mağdur oluyor. Aydınlar Mahallesi dediğimiz bölge için yıkım kararı verildi. Mahalle kentsel dönüşüme tabi tutuldu. Mahallenin hemen karşısındaki Göllüce Mahallesi'nde ikamet edenler için yeni konutlar yapıldı. Konutlar hazır hale getirildikten sonra vatandaş tahliye edildi. Bu uygulama ile vatandaşın mahalleyi boşaltması çok kolay oldu. Tabi fiyat konusunda belediye anlaşamayanlar mahallede kaldı. Kentsel dönüşüm çalışmalarının bu şekilde olması lazım. Vatandaş için önce konut yapılmalıdır, daha sonra ise mahalle boşaltılmalı ve kentsel dönüşüm çalışması tamamlanmalıdır.” diye konuştu.

“Vatandaş sağlık alanında sıkıntı yaşıyor”

Sağlık alanında da ciddi sıkıntıların yaşandığını belirten Göçer, “Gaziantep 2,5 milyona nüfusa yakın bir şehir. Suriyelileri dahil ettiğimizde 3 milyona yakın bir nüfus var. Bu nüfusa mevcut hastanelerimiz yetmiyor ve vatandaş sağlık alanında sıkıntı yaşıyor. Vatandaşımız hastaneden randevu almakta çok zorlanıyor ve iki aydan aşağı randevu alamıyor. Gaziantep'te toplam 33 tane hastane var. Özel ve kamu dahil olmak üzere toplam kent merkezinde bir doğum, bir çocuk hastanesi ve bir üniversite hastanesi olmak üzere toplam 7 tane hastane var. Bu hastanelerin yatak sayısı 7 bin 137’dir. Gaziantep’te toplam hekim sayısı ise 3 bin 880dir. Diş hastanesi iki adet var. Toplam diş hekimi sayısı ise 560’tır. Kentte 20’yi aşkın özel hastane var. Eğer vatandaş devlet hastanelerinde muayene olabilse veya tedavi olabilse özel hastaneye gitmez. Gaziantep'te özel hastanelerin bir geceliği ortalama 1600-1700 TL’dir. Şu an Türkiye'de İstanbul'dan sonra en çok özel hastanenin olduğu şehir Gaziantep'tir ve vatandaş özel hastaneye mahkum ediliyor.” ifadelerini kullandı.

“Şehir hastanesi halen teslim edilmedi”

Göçer, yaklaşık 10 yıldır yapımı süren Gaziantep Şehir Hastanesi’nin yapımının adeta yılan hikayesine döndüğünü belirterek, “2013'te şehir hastanesinin temel atıldı, 3 yıl içerisinde teslim edileceği söylendi ve şu an 2023’teyiz, halen şehir hastanesi teslim edilmedi.” dedi.

“Devlet hastanelerinin bir an önce çoğaltılması lazım”

Nüfusu 3 milyona yakın Gaziantep’te bir adet çocuk ve doğum hastanesinin yetersiz olduğunu ifade eden Göçer, “Çocuk Hastanesi'nin ve Doğum Hastanesi'nin bulunduğu bölge doğum oranlarının az ve çocuk sayısının az olduğu bir bölgedir. Çocuk Hastanesi'nin ve Doğum Hastanesi'ne gitmek isteyenler şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmek zorunda kalıyor. Gaziantep’teki hastaneler yetersiz kalıyor ve vatandaşın sağlık ihtiyacını karşılamıyor. Hastanelerin yeterli olması için devlet hastanelerinin bir an önce çoğaltılması ve vatandaşın hizmetine sunulması lazım.” diye konuştu.

Son yıllarda olumlu adımlar atılmasına rağmen Gaziantep’in eğitimde istenilen düzeyde olmadığına dikkat çeken Göçer, son yıllarda Gaziantep’te eğitim alanında çok yoğun çalışmaların olduğunu ancak yeterli olmadığının altını çizdi.

“Kira fiyatları çok yüksek”

Esnafın ekonomik sıkıntılardan dolayı zor günlerden geçtiğine dikkat çeken Göçer, “Esnafın en büyük sıkıntısı maliyetlerin fiyatının artmasıdır. Maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı esnaf muzdarip durumda kalıyor. Bununla beraber işyeri kira fiyatlarının da çok yüksek olması esnafı canından bezdirir duruma getiriyor. Devlet konutta yüzde 25 sınırı getirdi ama işyerleri için bir sınırlama getirmedi. İşyerlerinin kiralarına bu yıl yüzde 100 oranında zam yapıldı. Kira fiyatları çok yüksek. Akaryakıt, elektrik, doğal gaz fiyatlarının yüksek olması esnafı mağdur ediyor. Girdi maliyetleri çok yüksek.” dedi.

Türkiye’nin en çok ihracat yapan iller arasında 5’inci olan Gaziantep’teki sanayicilerin ve üreticilerin yaşadıkları sorunlara da dikkat çeken Göçer, son aylarda enerjideki maliyet artışlarının sanayicileri ve üreticileri mağdur ettiğini ifade etti.

“Gaziantep'te 620 aile küçükbaş hayvancılığı bıraktı”

Gaziantep’teki çiftçilerin ve hayvan yetiştiricilerinin yaşadıkları sorunları da anlatan Göçer, şunları söyledi:

“Gaziantep'te besiciler ve çiftçilerin çok ciddi sorun ve sıkıntıları var. HÜDA PAR olarak çiftçilerimizi ve hayvan yetiştiricilerimizi ziyaret ediyoruz. Sıkıntılarını giderme, hep yanlarında bulunmaya çalışıyoruz. Gaziantep'te yaklaşık 5 bin kişi küçükbaş hayvancılık yapıyor. Gaziantep'te toplam 698 bin 317 adet küçükbaş hayvan var. 250 adette büyükbaş hayvan var. 2022'de Gaziantep'te 620 aile küçükbaş hayvancılığı bıraktı. 530 bin dekar mera alanı var. Yaklaşık 45 bin dekar imara açılmış, mera vasfından çıkarılmıştır. Mera alanları elinden alınacak olan ve 11 köyü kapsayan köylerden bazılarını bizatihi biz Genel Başkanımız ile birlikte ziyaret ettik, sorunlarını dinledik. Yem, arpa ve saman fiyatlarının yüksek olması hayvan yetiştiricilerini mağdur ediyor. Çiftçilerimizde gübre, mazot ve ilaç fiyatları konusunda çok ciddi sorun yaşıyor. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı zarar eden çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri çiftçiliği ve besiciliği bırakıyor.” diye konuştu.

Mera alanlarının üzerine Güneş Enerji Sistemi (GES) kurulması için özel şirketlere verilmesinin doğru olmadığını söyleyen Göçer, tarım ve hayvancılığın öneminin bu kadar arttığı böylesi bir dönemde mera alanlarının işgal edilmesini yanlış bulduklarını ifade etti.

Antep fıstığı için taban fiyat belirlenmesi gerektiğini söyleyen Göçer, en az fındık kadar stratejik öneme sahip olan Antep fıstığının, üretiminin artırılması ve çiftçinin daha fazla fıstık üretimine yönlendirilmesi için kilo başına veya fındıkta olduğu gibi dekar başına alan bazlı gelir desteği verilmesi gerektiğini belirtti.

“Fıstık fiyatlarına güç yetmiyor”

Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasat mevsiminden sonra fiyatının ciddi oranda artmasının nedenlerinin araştırılması gerektiğini belirten Göçer, “Hasat döneminde kilogramı 100 lira olan kırmızı kabuklu fıstığın fiyatı şu anda 200 TL. Baklavada kullanılan iç fıstığın kilogramı 500-600 TL olmuş. Yani ürün çiftçinin elinden çıktıktan sonra fiyatı nasıl oluyor da bu kadar yükseliyor? Bu durum çiftçiyi, tüketiciyi mağdur ediyor.” dedi.

Gaziantep’te trafiğin de çok büyük sorun olduğunu ifade eden Göçer, özellikle şehir merkezindeki ve kenar mahallelerdeki trafik yoğunluğunun çözülmesi için kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi ve metro projesinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

Gaziantep'te ciddi oranda hava kirliliğinin olduğuna dikkat çeken Göçer, Gaziantep’in Türkiye'nin ve Avrupa'nın havası en kirli şehirleri arasında yer almasının üzücü bir durum olduğunu belirterek, bu sorunun çözümü içinde kentsel dönüşüme ve doğal gazın kullanımının yaygınlaşmasına işaret etti.

“Gaziantep bu sorunları hak etmiyor”

Gaziantep’in çalışan ve kazanan bir şehir olduğunu ifade eden Göçer, “Gaziantep gibi güzel şehrimizin bu sorunları hak ettiğini düşünmüyoruz, daha güzel yatırımların olması lazım. Evet, şehrin gelişmesi için çalışmalar yapılıyor ama yetersiz. Gaziantep’in hak ettiği çalışmalara kavuşturulması ve yaşanan bu sorunların bir an önce, vatandaşlarımızın mağduriyetleri, sorun ve sıkıntılarının bir an önce ivedi şekilde giderilmesi lazım.” çağrısında bulundu.

Gaziantep’te HÜDA PAR’ın her zaman sahada ve halkın yanında olduğunun altını çizen Göçer, sahada en çok olan partinin HÜDA PAR olduğunu vurguladı.

“Memleketin HÜDA PAR’a ihtiyacı var” sloganıyla başta İl Başkanlığı olmak üzere merkez ve taşra ilçe başkanlıklarının yanı sıra Gençlik ve Kadın Kolları ile birlikte her zaman sahada olduklarını ifade eden Göçer, HÜDA PAR’ın Gaziantep’te esnaf esnaf ve kapı kapı dolaştığını bildirdi.

“Gaziantep’in ve halkının sorunlarını ancak HÜDA PAR çözer”

Gaziantep’in ve halkının sorunlarının çözüme kavuşturulması için çabaladıklarını ve sahada olduklarını belirten Göçer, “HÜDA PAR olarak her zaman sahada olmaya, Gaziantep’in ve halkının sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması için daha fazla gayret edeceğiz. HÜDA PAR olarak inşallah sahadaki çalışmalarımızı daha da yoğunlaştıracağız. Durmadan, bıkmadan, usanmadan, yorulmadan, azimle, gayretle ve en önemlisi de halkımızın destekleriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz, inşallah devam da edeceğiz. Çünkü Gaziantep gerçekten buna değer. Şu anda birebir sahada olmamız hesabıyla bu halkın sorunlarını birebir alıyoruz ve birebir çözülebilmesi için de çaba sarf ediyoruz. Gaziantep’in ve halkının sorunlarını ancak HÜDA PAR çözer.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: KentHaber27.com

HABER KAYNAĞI : AIGF
Haftanın Öne Çıkanları

Babasının oğlu…

2023-06-18 12:14 - Gündem

Gaziantep’te şok ölüm! Başından vurulmuş erkek cesedi bulundu

2023-06-18 13:17 - -

Tarihte bugün neler oldu? (21 Haziran )

2023-06-21 10:34 - Gündem

Altunkaya’ya İhracatın Şampiyonu Ödülü

2023-06-18 13:01 - -

Boşanma aşamasındaki eşi ve kayınpederini öldürdü

2023-06-16 15:53 - Gündem

Son Dakika! Gaziantep Kahramanmaraş yolunda feci kaza: 3 Ölü

2023-06-19 22:11 - -

TPAO'NUN ŞAMPİYONU GÜVENLİK OLDU

2023-06-20 14:56 - Spor

Sağlık Bakan Yardımcısı Gaziantepli Tolga Tolunay ile yola devam

2023-06-22 10:47 - Gündem

Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt Medical Point Gaziantep’te

2023-06-16 12:08 - -

Gaziantep Kahramanmaraş yolunda feci kaza: 3 Ölü

2023-06-19 20:04 - -

İlgili Haberler

TRAFİK VE YAYA GÜVENLİĞİ İÇİN DENETİMLER SÜRÜYOR

14:31 - Gündem

VALİ CANALP, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

14:30 - Gündem

BAŞKAN ATAY’DAN 10 OCAK MESAJI

14:29 - Gündem

HAVALİMANINDA SİLAHLI VE BOMBALI SALDIRI TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

14:23 - Gündem

“ÇALIŞAN GAZETECİLERİ YÜREKTEN KUTLUYORUM”

14:19 - Gündem

Günün Manşetleri

KÖY YOLLARININ STANDARTLARI YÜKSELTİLDİ

15:01 - Yaşam

KÖYLÜLERE HİBE DESTEKLERİ ANLATILDI

14:59 - Yaşam

KUŞ YUVALARI AĞAÇLARA ASILDI

14:57 - Yaşam

2. ETAP REZERV YAPI ALANI TALEBİ ONAYLANDI

14:56 - Yaşam

İTFAİYE PERSONELİNE DEPREM EĞİTİMİ

14:54 - Yaşam