Platform sözcüsü Hasan Argunağa, geçtiğimiz Ağustos ayında yaptıkları basın açıklamasında, bu bölgede su kaynaklarının kirlenme tehdidi altında olduğunu vurguladı.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan petrol sondajları sonucunda Heybeli köyündeki su kaynaklarının zarar gördüğünü ve Sason Umurlu köyüne su sağlayan kaynakların kirlendiğini belirten Argunağa, Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’ne aykırı hareket ettiğini ifade etti.
“SU KAYNAKLARIMIZI KEYFİ UYGULAMALARA KURBAN ETMEYECEĞİZ”
Batman Çevre Platformu, TPAO yönetimi ile yaptıkları görüşmelerde su kaynaklarının güvencede olmadığına dair endişelerini dile getirdi. Ancak, ilgili kurumların bu uyarıları dikkate almadığını ve sorunlara çözüm üretmediğini belirttiler.
Açıklamada, “Sivil toplum örgütleri, toplumun sesi ve dinamik gücüdür” diyen Argunağa, TPAO Genel Müdürlüğü’nden hesap vermesini ve yasalara uymasını talep etti. Ayrıca Batman Valiliği’nin “ÇED Gerekli Değildir” kararını gözden geçirmesini ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başlatılmasını istediler.
Batman Çevre Platformu, yargı yolu da dahil olmak üzere tüm demokratik haklarını kullanarak su kaynaklarını keyfi uygulamalara kurban etmeyeceklerini vurguladı. Ayrıca milletvekilleri, kamu kurumları ve duyarlı basın mensuplarını konuyla ilgili daha fazla duyarlılık göstermeye çağırdılar.